Με τον όρο στείρωση εννοούμε την αφαίρεση των όρχεων (ορχεκτομή) στα αρσενικά ζώα ή την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας (ωοθηκυστερεκτομή) στα θηλυκά. Και στα δύο φύλα γίνεται με μια απλή χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Συνήθως χρειάζεται παραμονή στην κλινική για μικρό χρονικό διάστημα (από λίγες ώρες έως και 2 ημέρες μετά την επέμβαση).
Εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί νέα ζώα (κουτάβια – γατάκια), η στείρωση πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής του ζώου. Η επέμβαση είναι δυνατόν να επιβληθεί λόγω ιατρικών προβλημάτων. Είναι συνετό όμως όλα τα ζώα να στειρώνονται, προκειμένου να ανασταλεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ιδιαίτερα στα αδέσποτα ζώα, αλλά και για λόγους πρόληψης σοβαρών νοσημάτων, πολλές φορές απειλητικών για τη ζωή όπως π.χ. πυόμητρας, πάθησης που αναπόφευκτα θα υπάρξει σε μη στειρωμένους σκύλους (βίντεο), νεοπλασιών των όρχεων ή των ωοθηκών, πιθανότατα νεοπλασίας μαστών, καθώς επίσης και της υπερπλασίας – υπερτροφίας του προστάτη στους αρσενικούς σκύλους. Αποφεύγεται επίσης η μετάδοση του αφροδίσιου μεταδοτικού νεοπλάσματος από τους πάσχοντες σκύλους (καρκίνος που μεταδίδεται με το ζευγάρωμα), της ιογενούς λευχαιμίας ή του ιού της ανοσοανεπάρκειας στις γάτες. Αποφεύγεται ο τραυματισμός των ζώων από άλλα ζώα, ή από αυτοκίνητα σε περίπτωση φυγής τους προς αναζήτηση ερωτικού συντρόφου, καθώς επίσης και η συνεχής οριοθέτηση της περιοχής με την ούρηση. Τέλος αποφεύγεται η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (βίντεο), που μπορεί να οδηγήσει είτε σε δυστοκία, είτε στην απόκτηση νεογέννητων, η υιοθεσία των οποίων είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Η καταλληλότερη ηλικία στείρωσης των ζώων είναι μετά τους 6 μήνες της ζωής τους στις γάτες, ενώ στους θηλυκούς σκύλους μετά την πρώτη τους περίοδο τους. Είναι λανθασμένη η άποψη πολλών ιδιοκτητών σκύλων ή γατών της ανάγκης ενός τουλάχιστον ζευγαρώματος, ή της ανάγκης μητρότητας – πατρότητας.