ΤΟ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΤΟ ΤΩΝ ΓΑΤΙΩΝ

HomeΤΟ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΤΟ ΤΩΝ ΓΑΤΙΩΝ

ΤΟ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΤΟ ΤΩΝ ΓΑΤΙΩΝ

Είναι γνωστό ότι οι γάτες γουργουρίζουν. Το είδος και η ένταση του γουργουρίσματος μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα. Κάποιες γουργουρίζουν τόσο δυνατά που ακούγονται από αρκετή απόσταση, ενώ άλλες τόσο διακριτικά που ο μόνος τρόπος να αισθανθεί κανείς το γουργούρισμά τους είναι αγγίζοντας τον λαιμό τους. Πολλές γάτες μπορούν να γουργουρίζουν νιαουρίζοντας ταυτόχρονα.
Το γουργούρισμα των γατιών είναι μοναδικό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να παράγεται τόσο κατά την εισπνοή, όσο και κατά την εκπνοή, δημιουργώντας έναν συνεχή ήχο.
Ο μηχανισμός παραγωγής του γουργουρίσματος ήταν για πολύ καιρό ένα μεγάλο επιστημονικό μυστήριο και αυτό γιατί τα αιλουροειδή που γουργουρίζουν δεν φέρουν κάποια σημαντική ανατομική διαφορά από εκείνα που δεν γουργουρίζουν. 

Το πιο πιθανό όμως είναι ότι το γουργούρισμα παράγεται από έναν παλμό των μυών του λάρυγγα, που διαστέλλει και συστέλλει τη γλωττίδα, δονώντας τον αέρα που περνάει από τον λάρυγγα τόσο κατά την εκπνοή, όσο και κατά την εισπνοή.
Οι γάτες γουργουρίζουν όταν :
– είναι ευχαριστημένες. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο γουργουρίζει μια γάτα είναι το ότι αισθάνεται ασφαλής, χαλαρή και ευχαριστημένη.

– νιώθουν πόνο ή δυσφορία. Οι γάτες γουργουρίζουν όταν είανι τραυματισμένες ή βαριά άρρωστες ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, πιθανότατα λόγω του ότι μέσω του γουργουρίσματος νιώθουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

– Θέλουν να επικοινωνήσουν. Το γουργούρισμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ της μητέρας γάτας και των νεογέννητων μικρών της.

2017-05-09T11:51:48+03:00