ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

HomeΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τα ζώα μπορούν να μην μπορούν να σας μιλήσουν αλλά σας δίνουν ενδείξεις σωστής στοματικής υγιεινής. Οι ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να είναι παρατηρητικοί για να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας των κατοικιδίων τους. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η κακοσμία είναι ένδειξη οδοντικών προβλημάτων.

Πολλά ζώα με σπασμένα δόντια, αλλοιώσεις στην στοματική κοιλότητα (όγκους – ξένα σώματα) και σοβαρή περιοδοντική ασθένεια μπορεί να καταλήξουν και σε χαλάρωση των ούλων. Επίσης τα δόντια αυτά μπορεί να κουνιούνται, να πονούν ή και να πέφτουν. Υπάρχουν και κάποια άλλα ζώα που τρώνε και πίνουν χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ένας σωστός έλεγχος από τον ιδιοκτήτη, καθώς επίσης και από τον κτηνίατρο προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις.

Περιοδοντική ασθένεια είναι ο γενικός ορισμός που δίνεται σε μολύνσεις του βλεννογόνου των ούλων. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν συγκεντρώνονται βακτηρίδια στην γραμμή των ούλων γύρω από τα δόντια. Το σώμα προσπαθεί να καταστρέψει τα βακτηρίδια. Τα υποπροϊόντα που παράγονται απ’ αυτή την διαδικασία της καταστροφής των βακτηριδίων μπορεί να βλάψουν το οστό που στηρίζει τα δόντια. Τα βακτηρίδια που διαπερνάνε τους ιστούς ταξιδεύουν σε όλο το σώμα του ζώου και μερικές φορές προκαλούν ασθένειες σε άλλα ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, το ήπαρ και τους νεφρούς.

Πολλές φορές χρειάζεται καθαρισμός των δοντιών, ο οποίος γίνεται υπό χειρουργική αναισθησία και με την τοποθέτηση τραχειοσωλήνα έτσι ώστε να μην περάσουν στην τραχεία και τους πνεύμονες τα μικρόβια κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Πριν από τον καθαρισμό πρέπει να χορηγείται αντιβίωση. Ο καθαρισμός γίνεται συνήθως με τη χρήση μηχανήματος υπερήχων και με υποχρεωτική τη στίλβωση στη συνέχεια. Ο υπέρηχος κατά τη διάρκεια του καθαρισμού δημιουργεί μικρορωγμές στην αδαμαντίνη του δοντιού, οι οποίες μικρορωγμές απομακρύνονται με τη στίλβωση. Αν δεν γίνει στίλβωση, τότε η δημιουργία πλάκας αμέσως μετά είναι βέβαιη. Όλα τα δόντια που είναι χαλαρά και κουνιούνται πρέπει να αφαιρούνται.

Πρέπει να μάθουμε τους μικρούς μας τετράποδους φίλους από τη νεαρή τους ηλικία να καθαρίζουμε τα δόντια τους, έτσι ώστε να μεγαλώνουμε τα διαστήματα καθαρισμών δοντιών με υπερήχους και να  διασφαλίσουμε τη στοματική υγιεινή τους. Αυτό γίνεται μόνο με κτηνιατρικά σκευάσματα (οδοντόκρεμες, σκόνες, gel, μπισκότα, τροφές). ΠΡΟΣΟΧΗ απαγορεύονται ανθρώπινες οδοντόκρεμες, γιατί αυτές περιέχουν φθόριο που μπορεί να προκαλέσουν τυμπανισμό και στροφή στομάχου, καθώς επίσης και ξυλιτόλη που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν προβληματα στο πάγκρεας.

 

2021-03-04T01:46:07+03:00