Όλοι μας έχουμε προβληματιστεί, τι θα κάνουμε τον Τζακ, την Τζίλντα, τον Αλήτη ή τη Λαίδη όταν πηγαίνουμε διακοπές. Προβληματιζόμαστε, αν θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας τον αγαπημένο φίλο μας, ή αν δεν τον πάρουμε που θα τον αφήσουμε, έτσι ώστε να μην στενοχωρηθεί και να περάσει και αυτός ευχάριστα τις μέρες που θα λείπουμε.
Σε περίπτωση λοιπόν που πάρετε μαζί σας το κατοικίδιο σας, πρέπει πριν ξεκινήσετε να του εξασφαλίσετε τη διαμονή και το εισητήριο του. Να γνωρίζετε ποια ξενοδοχεία δέχονται κατοικίδια και πως θα ταξιδέψει ο μικρός σας φίλος. Θα ήταν χρήσιμο να του ετοιμάσετε κάποια βασικά πράγματα, όπως να πάρετε μαζί σας τα μπολάκια του, μια πετσέτα και οπωσδήποτε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Σ’ αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται : betadine, οξυζενέ, γάζες, επίδεσμο, κορτιζόνη για δήγματα από μέλισσες και σφήκες ή αλλεργίες, καθώς επίσης εμετικές ενέσεις και ατροπίνες για δηλητηριάσεις. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας, για να σας ενημερώσει, πως θα χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω φάρμακα και αν χρειάζεστε και κάτι επιπλέον ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ζώου. Μην ξεχνάτε, να ξεπλένετε το ζώο σας με γλυκό νερό από τις βουτιές του στη θάλασσα και να μην περπατάει πολύ στην καυτή άμμο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν παπουτσάκια, που μπορείτε να προμηθευτείτε, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων των πελμάτων του μικρού σας φίλου. Να έχετε πάντα μαζί σας ενα μπουκάλι νερό για να δροσίζετε το σκύλο ή τη γάτα σας, ώστε να μην πάθει θερμοπληξία. Τέλος, μόλις φτάσετε τον προορισμό σας, πρέπει να μάθετε τον κτηνίατρο της περιοχής και τα τηλέφωνα του.
Σε περίπτωση όμως που αποφασίσετε να αφήσετε το ζώο σας σε κάποια πανσιόν, είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε σωστά για το χώρο και τα άτομα που εμπιστεύεστε τον πιστό σας φίλο. Από δεκάδες πανσιόν που λειτουργούν, διαφημίζονται και προβάλλονται σαν το ιδανικό περιβάλλον διαμονής των μικρών σας φίλων, λιγότερες από 15 είναι νόμιμες και πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η κτηνιατρική υπηρεσία, έχουν ταμειακές μηχανές και φορολογούνται όπως ορίζει ο νόμος. Γι’ αυτό πριν αφήσετε το ζώο σας, ζητείστε να δείτε την άδεια λειτουργίας της από την αρμόδια αρχή. Επισκεφτείτε την πανσιόν και δείτε πως είναι ο χώρος, αν είναι καθαρός και αν το δικό σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φίλος με τους εργαζόμενους εκεί. Τέλος, εμβολιάστε το σκύλο ή τη γάτα σας, ενημερώστε τους υπευθύνους της πανσιόν αν το ζώο σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική θεραπεία, ή έχει κάποια αλλεργία. Αν και οι νόμιμες πανσιόν είναι υποχρεωμένες να ελέγχονται από κάποιο κτηνιάτρο, δώστε το τηλέφωνο του δικού σας κτηνιάτρου, έτσι ώστε σε περίπτωση οποιουδήπτε έκτατου περιστατικού να μπορεί να ενημερωθεί και να παρέμβει.
Πριν φύγετε τοποθετείστε στο ζωό σας microchip, την ηλεκτρονική δηλαδή ταυτότητά του, που είναι υποχρεωτικό πλέον στους σκύλους από το νόμο και την κονκάρδα του περασμένη στο περιλαίμιο του, γιατί σε περίπτωση που το ζωάκι σας αισθανθεί μοναξιά και το σκάσει από το χώρο που φιλοξενείται, ή το χάσετε στο μέρος που επιλέξατε για τις διακοπές σας, να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα κοντά σας. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση απώλειας πρέπει να τηλεφωνείτε στον κτηνίατρό σας για να δηλώσετε την απώλεια του ζώου.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι επειδή δεν είναι όλοι φιλόζωοι όπως εσείς, θα πρέπει να είσαστε τυπικοί, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται με το κατοικίδιο σας οι υπόλοιποι που κάνουν διακοπές. Έτσι, συνετό θα ήταν να μην κολυμπάτε σε παραλίες μαζί με το σκύλο σας, όπου είναι πολυσύχναστες και παίζουν παιδιά. Θα πρέπει ο σκύλος σας να είναι κοινωνικοποιημένος και φιλικός με τους υπόλοιπους και να φέρει πάντα το περιλαίμιο και το λουρί της βόλτας του. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι, να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας.
Το καλοκαίρι έρχεται και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αφήνουν στο δρόμο τα ζώα τους. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας είτε με τους μικρούς σας φίλους είτε χωρίς αυτούς. Δεν υπάρχει λόγος να τους αφήνετε μόνους και απροστάτευτους. Συμπεριφερθείτε τους ως μέλη της οικογένειας σας, όπως σας θεωρούν και εκείνοι.