ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

HomeΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

Ο αποπαρασιτισμός των σκύλων είναι πάρα πολύ σημαντικός για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για την υγεία και την ευζωία των ίδιων των σκύλων και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πολλά από τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα παράσιτα είναι ζωοαθρωπονόσοι δηλαδή προσβάλλουν και τον άνθρωπο.

Η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος και πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης και αποφυγής μόλυνσης από τα ενδο και έξωπαρασιτα. η οποία πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο.

Οι βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν τα εξής :

1. Για την προστασία από τα ενδοπαράσιτα (παράσιτα του πεπτικού συστήματος) πρέπει να γίνεται αποπαρασίτωση κάθε 3 μήνες. Σε περίπτωση που πρόκειται για κουτάβι οι αποπαρασιτώσεις γίνονται πιο συχνά.

2. Για την προστασία από τη Διροφιλλάρια (σκουλήκι της καρδιάς) γίνεται αποπαρασίτωση με χάπι κάθε μήνα ή με ενέσιμο φάρμακο κάθε 6 μήνες.

3. Για την προστασία από τα εξωπαράσιτα (ψύλλοι και κρότωνες) στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές :
α. Υγρό spray – γίνεται καλό ψέκασμα σε όλο το σώμα του σκύλου σαν να έχει κάνει μπάνιο ή
β. Πιπέτα (αμπούλα) για ψύλλους και κρότωνες (τσιμπούρια) κάθε μήνα ή
γ. Χάπι για ψύλλους και κρότωνες κάθε μήνα ή
δ. Χάπι για ψύλλους και κρότωνες κάθε 3 μήνες

4. Για την προστασία από την σκνίπα :
α. χρησιμοποιείται περιλαίμιο (αλλαγή ανάλογα με τις προδιαγραφές του προϊόντος). Υπάρχουν κάποιες αμπούλες που προστατεύουν και από τη σκνίπα και
β. σιτρονέλλα κάθε βράδυ ή κάθε 2ο βράδυ ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος (ψεκασμός στα γυμνά σημεία του σώματος του σκύλου και στο επιρρίνιο) πριν τη βραδυνή βόλτα (κυρίως τους ανοιξιάτικους, καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες).

Σημαντικό είναι οι σκύλοι να μην βρέχονται 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την τοποθέτηση κάποιου υγρού spray ή κάποιας αμπούλας, έτσι ώστε να γίνεται σωστά η χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων για ασφαλές αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που τσιμπούρι προσκολληθεί σε σκύλο αυτό δεν αφαιρείται με γυμνά χέρια, διότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων στον άνθρωπο.

Το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες αλλά ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας.

2017-10-27T00:22:29+03:00