ΖΩΑ ΚΑΙ COVID – 19

HomeΖΩΑ ΚΑΙ COVID – 19

ΖΩΑ ΚΑΙ COVID – 19

Η παγκόσμια ένωση κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς καθησυχάζει τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων ότι ο κανούριος ιός SARS COV – 2 δεν μεταδίδεται στα ζώα συντροφιάς και τα ζώα συντροφίας δεν μπορούν να κολλήσουν τους ιδιοκτήτες τους.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μάλιστα καταγράφηκαν 2 θετικά σκυλιά στο νέο αυτό ιό. Ένα pomeranian 17 χρόνων. Ένα δεύτερος σκύλος φυλής German Sepherd. Οι ιδιοκτήτες και των 2 αυτών σκύλων ήταν θετικοί στον SARS CoV – 2. Κανένας από αυτούς τους σκύλους δεν είχε κλινικά συμπτώματα, ενώ το pomeranian που είχε πάρα πολλά προβλήματα πέθανε πολλές μέρες μετά λόγω ηλικίας. Ελέγχθηκε επίσης και κάποιος άλλος σκύλος, ο οποίος ήταν αρνητικός. Οι σκύλοι αυτοί τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι σε ζώα. Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν ανακοινωθεί από την παγκόσμια ένωση κτηνιατρων ζώων συντροφιάς.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Το σίγουρο είναι ότι το Pomeranian δεν πέθανε από τον covid – 19 και ο δεύτερος σκύλος ΔΕΝ εμφάνισε ΚΑΝΕΝΑ σύμπτωμα του ιού και μετέδωσε σε άλλα ζώα ή ανθρώπους τον ιό. Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι o covid – 19 δεν προέρχεται από τα ζώα. Η μετάδοση γίνεται από ΑΝΘΡΩΠΟ σε ΑΝΘΡΩΠΟ.

Επίσης ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι :

  1. Σε περίπτωση αυτο – περιορισμού κρατάμε τα ζώα μας μαζί μας ΜΕΣΑ στο σπίτι
  2. Σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης μας κανονίζουμε κάποιος να φροντίσει το κατοικίδιο μας
  3. Ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρό μας για τυχόν απορίες και ερωτήσεις
  4. Εφαρμόζουμε σωστές πρακτικές κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθαρισμό ποδιών των κατοικιδίων μετά τη βόλτα τους)
  5. ΔΕΝ εγκαταλείπουμε, σκοτώνουμε ή αφήνουμε σε καταφύγια τα ζώα μας
  6. Ταιζουμε και ποτίζουμε τα αδέσποτα. Είναι υποχρέωση μας

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΜΝΩ ο κανούριος ιός SARS COV – 2 δεν μεταδίδεται στα ζώα συντροφιάς και τα ζώα συντροφίας δεν μπορούν να κολλήσουν τους ιδιοκτήτες τους και γενικότερα τους ανθρώπους. Μην αλλάζετε πεζόδρομια όταν βλέπετε ένα ζώο αδεσποτο. Μη βάζετε φόλες σε οποιαδόποτε μορφή.  Δεν χρειάζετε να είσαστε ΕΣΕΙς που θα τα αγαπάτε αλλά μπορείτε να είσαστε ΕΣΕΙς που δεν θα τα σκοτώσετε. Ας δείξουμε ευθύνη απέναντι σε αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα. Μας χρειάζονται τώρα όσο ποτέ άλλοτε.

2020-04-27T20:52:49+03:00