ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ

HomeΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ

Όλες οι κάμπιες κάνουν την εμφάνιση τους στην αρχή της άνοιξης και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μεταμορφώνονται σε πανέμορφες πεταλούδες και άλλα έντομα. Όμως το διάστημα που παραμένουν κάμπιες έχουν μια τοξική ουσία για να μπορούν να αμύνονται, καθώς είναι ευάλωτες στους εχθρούς. Η κάμπια του πεύκου (Thaumetopea pitycampa), το γνωστό έντομο που έπειτα μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, είναι δηλητηριώδες λόγω των χιλιάδων μικροσκοπικών ακίδων που φέρουν στη ραχη τους.

Είναι ιδιαίτερα τοξική, αν ο σκύλος μας μυρίσει, φάει ή γλύψει την κάμπια. Οι σκύλοι έχουν μια έμφυτη περιέργεια προς τις κάμπιες. Θέλουν να τις μυρίσουν, να τις γλείψουν. Έτσι έρχονται σε επαφή με αυτές. Οι γάτες παρουσιάζουν έναν εγγενή φόβο απέναντι στις κάπιες που τις κάνει να τις αποφεύγουν.

 

Οι κύριες οδοί μόλυνσης είναι:
– επαφή με το δέρμα
– επαφή με τα μάτια
– εισπνοή
– κατάποση

Στο σκύλο οι πιο συχνές βλάβες γίνονται στη μουσούδα, ειδικά στη γλώσσα αλλά και τα μάτια.

Τα νεαρά σκυλιά είναι πιο περίεργα και γι’ αυτό τον λόγο πλήττονται περισσότερο.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείται είναι η σιελόρροια. Η γλώσσα συνήθως πρήζεται έντονα. Εμφανίζονται συμπτώματα στοματίτιδας. Αμέσως μετά την επαφή οι στοματικοί βλεννογόνοι εμφανίζονται πρησμένοι και πονούν. Η γλώσσα κρέμεται απ’ έξω και η κατάποση είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη και άφθονο σάλιο κατεβαίνει από το στόμα του σκύλου. Πολλά σκυλιά έχουν χάσει μεγάλο μέρος της γλώσσας τους, ενώ χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι η γλώσσα το όργανο που περισσότερο μας ενδιαφέρει και που πρέπει να φροντίσουμε να σώσουμε. Αυτή αμέσως, εμφανίζει φλεγμονές περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένες. Μετά ένα σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι περιοχές παίρνουν ένα μοβ χρώμα και μετά περίπου δώδεκα μέρες έχουμε την πτώση και την απώλεια (απόσπαση) του προσβεβλημένου τμήματος της γλώσσας, λόγω γαγγραινας, σε περίπτωση που δεν δράσουμε εγκαίρως. Μπορεί επίσης να προκληθεί αλλεργικό σοκ. Επίσης μπορεί να προκληθεί έντονη φαγούρα λόγω της επαφής του ζώου με τις κάμπιες.

Σε περίπτωση που ο σκύλος μας έρθει σε επαφή με κάμπια, πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο σκύλος πρέπει να τεθεί υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου το συντομότερο δυνατο, έτσι ώστε να αποφευχθεί πρώτα το αλλεργικό σοκ και επιπλέον να αποφευχθεί η νέκρωση της γλώσσας. Επομένως ψάχνουμε επειγόντως κτηνίατρο.

 

2021-03-04T01:44:58+03:00